Bas Geertsema

Sommige mensen vinden het een beetje vreemd dat ik een persoonlijke domeinnaam heb geregistreerd. En vervolgens: je wilt toch niet dat iedereen alles over je weet?! Mijn reactie daarop is vrij eenvoudig: die informatie is er toch al. Ik wil het gewoon graag onder controle houden. Iemand die echt anderen wil uitpluizen kan via een aantal simpele zoekacties al een heel eind komen. Alles wat ik niet te verbergen heb, hoef ik ook niet te verbergen, dus ik kan het net zo goed overzichtelijk bij elkaar houden.

Wat heb ik dan wel te verbergen? Enkele voorbeelden:

  • Ik ben vrij voorzichtig met het online gooien van persoonlijke foto’s, zeker als er ook anderen opstaan.
  • Ik ben voorzichtig met het plaatsen van (informele) sterk politieke uitspraken
  • Informatie als wachtwoorden, geldzaken, bepaalde telefoon nummers, etc.
  • Informatie die sterk vooroordeel inspirerend is

Waarom ik voorzichtig ben met dit soort dingen? Denk even met me mee: wanneer er persoonlijke informatie van jou op het internet komt dan heeft die informatie enkele unieke eigenschappen die je niet terugvindt in ‘offline’ informatie:

  • Het blijft voor een lange, zeer lange, tijd online.. en het raakt snel buiten je controle. Denk hierbij aan google cache, mensen die files offline opslaan, verspreiden via p2p netwerken, etc.
  • Het is verschrikkelijk eenvoudig deze informatie op te zoeken, te indexeren en te koppelen.
  • De informatie die je _nu _online zet kan straks, in een geheel andere context, volledig misplaatst zijn. Bedenk bijvoorbeeld of je foto’s van je wilde feesten nu, nog steeds gewenst is als je straks als ambassadeur aan de slag wilt. Of als je in een vlaag van jeugdige opleving je begeeft binnen extreem-linkse, of extreem-rechtse kringen, in hoeverre beinvloedt dat je carriere later, ook al kan je gedachtengoed geheel veranderd zijn.
  • Veel online informatie is geheel contextloos. Dit werkt veel vooroordelen in de hand. Hoeveel mensen zullen al niet afgewezen zijn voor banen omdat werkgevers snel op Hyves iets zagen dat hun niet beviel. Het probleem hierbij is niet dat je niet jezelf moet zijn, het probleem is dat je geen kans krijgt om iets uit te leggen. Op basis van halve informatie, zonder context, wordt er over jou beslists en buiten je macht om.

Een vriend tipte me over een (nederlandse) zoekmachine, wieowie.nl. Hier kan je allerlei online informatie van personen vinden. Omdat ik een vrij unieke naam heb, is de gevonden informatie over mezelf zeer relevant. Al kan ik nu al zeggen dat het telefoonnummer niet meer werkt.. De site veroorzaakt blijkbaar wat ophef aangezien mensen zich opeens aangetast voelen in hun privacy. Feit blijft dat deze zoekmachine niks illegaals doet, het maakt het enkel makkelijker om relevante gegevens op te zoeken. Wellicht zet het meer mensen aan het nadenken over hun digitale identiteit en de belangrijke impact van alle online informatie. Ik vind dat de wetten wat betreft privacy wetgeving nog steeds onvoldoende zijn. Als software developer mag ik vrijwel alles doen met persoonsgegevens (analyseren, koppelen, verkopen) zonder dat iets of iemand mij hierbij op de vingers tikt. Ik hoop, en verwacht, dat hier de komende jaren verandering in gaat komen. Je wilt toch niet dat straks ook je medische gegevens via wieopwie.nl te vinden zijn?

Zoekmachine voor personen - Wieowie.nl

comments powered by Disqus