Bas Geertsema

Hoi allemaal! Nog niet weggeblazen daar in het noorden?!

Deze week begon het echte vrijwilligerswerk. Deze week helpen we bij de constructie van een huis voor de kinderen van de hill tribes, de Akha_ mensen. Akha is een volk dat zich in het noorden van Thailand, zuiden van china, birma en laos heeft gesettled. De mensen wonen vaak in kleine dorpen hoog in de bergen, waar geen goede scholen zijn. Daarom worden de kinderen van het dorp opgevangen in huizen vlakbij Chaing Rai, waar ze vervolgens elke dag met de bus naar school kunnen. Wij helpen mee aan het opbouwen van zo’n huis. Zo heeft de voorgaande groep bijvoorbeeld een wc huis gebouwd. Ons doel? Een betonnen pad aanleggen rondom het huis. Helaas geen bulldozers of grote betonmix machines, maar veel handwerk. De handen uit de mouwen dus. Om een beeld te geven wat we doen:

  1. De grond zoveel mogelijk gelijk maken. Stenen verwijderen, onkruid, andere troep. Met gelijk maken moet je niet denken dat iets waterpas hoeft te zijn, zolang het voor het oog maar redelijk vlak is :)

  2. dan halen we 20 emmers met zand uit een zand voorraad verderop, tezamen met een zak cement en 25 emmers stenen.

  3. mixen! Samen met water wordt het zand, de stenen en het cement ter plekke gemixt tot beton met behulp van scheppen. Dit is zwaar werk en je houdt er menig blaren aan over. Of tenminste, voor iemand als ik waarblij slechts de vingertoppen eelt bevatten..

  4. Als het mixen klaar is kan het verspreid worden over het pad en egaal worden gemaakt. Klaar! Dit is dan voor ongeveer 5 vierkante meter.

Ik moet zeggen dat ik erg geniet van het werk, aan het eind van de dag zie je echt wat je hebt gemaakt. En als aan het eind van de middag de _Akha _kinderen terugkomen van hun school weet je dat het ook nog nuttig is.

Omdat er vandaag een staff-meeting was van de organisatie waar we voor werken hadden we vandaag een vrije dag. We zijn naar een zilveren tempel geweest. Dit is een splinternieuwe tempel (nog in aanbouw) gefinancierd door een thaise particulier. Een erg mooie tempel, vooral omdat het verschild van de vele traditionele tempels die je overal in Thailand ziet. Ook leuk: aan de binnenkant van de tempel zie je geen oude muurschilderingen, of enkel afbeeldingen van draken, monsters en buddha’s. Nee, hier zie je de twin towers, taxi’s, pepsi vrachtwagens, tsunami’s, sneakers. Allemaal zeer actueel dus, en nogal een politiek statement. Maar daarom eigenlijk een van de mooiste tempels die ik tot nu toe heb gezien.

Morgen gaan we weer verder bouwen! En hopelijk gaan we volgende week naar een dorp van de Akha mensen om daar te kunnen werken.

Smile!

Bas

comments powered by Disqus